Billeder

Hjemme i Tranbjerg

Så er vi kommet hjem til Tranbjerg efter den sidste køretur 🙂
Pigerne er selvfølgelig meget glade for at være hjemme ved deres ting igen, og genkendelsens glæde var da til at få øje på. Pigerne nåede dårligt nok inden for døren før udklædningstøjet blev fundet frem.

På vej hjem fra Spanien
Træt rejsehold på vej hjem fra Spanien

Tusinde tak til naboer og familie som har hjulpet med både hus og have mens vi har været væk. Det er da virkelig skønt at komme hjem til et rent hus og en velholdt have!

Det har været en lang og lærerig tur. Det er jo ikke første gang de to forældre begiver sig afsted på længere rejser, men denne første gang med børnene har lært os en helt masse nyt om at rejse med de små.
Og selvfølgelig har det været helt fantastisk at få alle de oplevelser vi har i de sidste tre måneder.

Vi slutter bloggen her med lidt fjollede facts om turen

 • Rejselængde: 83 dage
 • Vi har overnattet i 17 forskellige hjem / hoteller/ færger m.m. i Tyskland, Italien, Grækenland (Cypern), Spanien og Frankrig.
 • Passaten har kørt 8.792,9km og har slugt ca 525-550 liter diesel.
 • Passaten har været på værksted 2 gange. Første gang på Sicilien da kabineblæseren gik i stykker og der ikke kom luft ind i kabinen, og anden gang da kølerblæseren  i motorrummet stod af i Barcelonas hede. Det ene sidespejl er stadig limet sammen med mor Helles hobbylim 🙂
  Ærligt talt har vi også brugt den lidt hårdt, vi er ikke stået tilbage for hullede bjergveje, nålesving, Offroad kørsel, og meget tungt læs.
 • Vi har drukket 28 flasker vin! Vi har alle propperne med hjem 🙂
 • Vi har været på 16 forskellige strande, mange af dem flere gange, selvfølgelig.
 • Højdemeter: fra -28m i havet til +2.750 på Etna 🙂
 • Den koldeste registrerede temperatur er 9grader Celcius en morgen i Pyrenæerne.
  Den varmeste er vi i tvivl om. Vi har set 38 graders varme blive målt i San Sebastian, men har på fornemmelsen at den sneg sig længere op.
 • Vi har kørt i 359 tunneller!
 • De bedste oplevelser:
  Der har jo været mange! For Karoline var det den dag hun svingede sig i træerne ved Etna i oplevelsesparken. Emilia var ret vild med at ride på hest og bade i det hele taget.
  De nævner stadig begge huset hos Maurizio og Maria på Sicilien hvor Maurizio lavede aftensmad og vi boede helt vildt godt.
  Forældrene var helt betaget af Pyrenæerne og vandringen der. Derudover tiden på det vestlige Sicilien, som også bød på enestående naturoplevelser. Rom skal vi også tilbage til, Barcelona er vi heller ikke færdige med…
 • De største udfordringer:
  De lange rejsedage har været slemme – specielt de dage vi skulle op mere eller mindre midt om natten for at nå en færge og sejle indtil sent om aftenen. Det var udmagrende, specielt for Karoline.
  Øverst på den liste er dog Tigre-myg. Det er en eller anden invasiv asiatisk skovmyg, som har floreret i nogle egne af Sydeuropa siden slutningen af 2010’erne. Av for den, de kostede meget nattesøvn og meget slemme myggestik – heldigvis gik det ikke så meget ud over børnene.

Ellers håber vi, at I har nydt at følge med på vores tur gennem sydeuropa 🙂

De bedste hilsnerne fra
Karoline, Emilia, Helle og Torben

Roma

Tilbage til Italiensk is, italiensk kaffe og “Prego” – vi har været i Rom.

Vi ankom til Ciampino lufthavn i Rom efter en dejlig uge på Cypern og følte nærmest at vi kom hjem da vi satte os ind i bilen igen. Vi er tilbage i rejsegearet efter en uges afslapning på Cypern.

Køkkenet i Rom
Køkkenet i Rom
Italiensk pizza i lejligheden
Italiensk pizza i lejligheden
Mor og far i Rom
Mor og far i Rom

Vi fandt en ca 90 kvartratmeter stor lejlighed i et lokalt område lidt uden for de centrale Rom. Vi boede i Federicos lejlighed, og blev igen mødt af enorm hjælpsomhed og gæstfrihed.
2 værelses lejlighed med godt køkken – pigerne havde et børneværelse, et godt soveværelse til de voksne og et fint køkken/allerum. Vi boede lokalt, og fik oplevelsen af lokalsamfundet i Rom på en anden måde end inde i det antikke Rom. Det passede os rigtig godt, og det er helt klart et sted vi gerne vil tilbage til.

Pandekager i luften i Rom!
Pandekager i luften i Rom!
Pigerne på hovedet i sofaen i lejligheden i Rom
Pigerne på hovedet i sofaen i lejligheden i Rom

image

LEGO i lejligheden
LEGO i lejligheden

Men Rom er jo også seværdig! Vi fik set et par af de store attraktioner – Venedig pladsen, den spanske trappe, Skt Peters Kirken m.m. Karoline og far tog på udflugt ind til Coloseum en dag da Emilia trængte til en pause. Det antikke Rom er heller ikke så interessant for børn, ærligt talt, så der var ingen grund til at slæbe den mindste ind i kedlen i det centrale Rom for at kigge på bunker af gamle sten 😉

Trevi fontænen
Trevi fontænen
Trevi fontænen
Trevi fontænen – vi smed mønter i vandet med håbet om at vende tilbage til Rom
Venedig pladsen
Venedig pladsen
Collosseum
Coloseum
Far og Karoline på tur til Colosseum
Far og Karoline på tur til Colosseum
Colosseum
Coloseum
Colosseum
Colosseum

Vi så Skt Peters kirken i torsdags. Pigerne klarede køen rigtig godt, og vi brugte en halv dag på udflugten.
Det sjaskregnede da vi tog afsted, men da regnen stoppede blev temperaturen nede på et udholdeligt niveau – det var en god dag! Lidt italiensk kaffe og noget chokoladekager på hjemvejen, ja, så er lykken jo gjort.

Sagt om kirken:
“Det er altså ikke som jeg forestillede mig. Hvorfor er der ingen lysekroner?” Karoline havde nok mere et slot i tankerne.
“Der er jo ikke noget guld herinde”, sagde Emilia, tydeligt skuffet.

Skt Peters kirken - den uden guld og lysekroner!
Skt Peters kirken – den uden guld og lysekroner!
Far og piger bliver frelst i kirken - eller noget...
Far og piger bliver frelst i kirken – eller noget…
Karoline og Emilia undrer sig over schweizer gardisternes klovneuniform - det gjorde alle andre vidst også
Karoline og Emilia undrer sig over schweizer gardisternes klovneuniform – det gjorde alle andre vidst også
Kan man styre de to på så stor en plads?
Kan man styre de to på så stor en plads? Nej… De jagtede duer, det var mere interessant 🙂
Kø til Skt Peter
Kø til Skt Peter
Beninis plads foran Skt Peters kirken
Beninis plads foran Skt Peters kirken

Peterskirken var selvfølgelig imponerende som alt det andet hernede.

I lokalområdet fandt vi en rigtig god legeplads. Dem har der ellers ikke været for mange af hernede, så vi blev positivt overrasket. Alt i alt var vi rigtig godt tilfredse med at bo i et lokalområde lidt væk fra de største turistattraktioner.

Legeplads i Rom
Legeplads i Rom
På legeplads i Rom
På legeplads i Rom

4 dage i Rom – det er ikke nok, men vi er alligevel glade for at komme videre. Rom er helt fantastisk, og bestemt et sted der skal udforskes. Men måske uden børn, og helt afgjort på et tidspunkt hvor temperaturen er mere menneskelig når solen skinner. Selv Federico beklagede sig over varmen den dag det var varmest 😉

Vi er nu på Sardinien. Vi bor i et hus hos Alfierdo på den nordøstlige kyst. Lidt nord for Olbia, ved Costa Smeralda. Kridhvide strande, fred og ro og en have til børnene. Vi bliver her i 10 dage og nyder det lidt.

Ayia Napa – Cypern

Sikke en dejlig uge vi har haft på Cypern. Vi fløj fra Rom til Cypern, lejede en bil og mødtes med en del af familien i Ayia Napa hvor vi alle boede på hotel sammen. Mormor havde inviteret for at fejre 60 års fødselsdag, og det var jo helt skønt!
Fantastisk sted, og børnene legede og badede alle sammen hele ugen – altså når vi ikke lige sad og spiste i restauranten 😉
Der var rigtig gode børnepools, fin strand og dejligt vejr.

"Jeg kan ikke nåååå!" - Emilia på legeplads
“Jeg kan ikke nåååå!” – Emilia på legeplads, hun nød det
Karoline og kusine Sofie på legeplads på Cypern
Karoline og kusine Sofie på legeplads på Cypern. Karoline ville meget gerne tage sig af Sofie, og de brugt en masse tid sammen.
Børneklub på Cypern - bamse får krammere
Børneklub på Cypern – bamse får krammere
Storsmilende Emilia til børneklub på Cypern
Storsmilende Emilia til børneklub på Cypern
Emilia spiser "appeltroner"...
Emilia spiser “appeltroner” i restauranten…

Vi fik vidst ikke set det store ud over hotellet og den nærvedliggende strand, men en enkelt tur ind til byen blev det da til.
Mormor var med, da vi tog afsted for at købe badedyr!

Den lille familie på stranden efter besøg i Aiya Napa
Den lille familie på stranden efter besøg i Aiya Napa

Ellers lider man ingen nød ved poolen. Vandet var godt, udsigten endnu bedre. Tilsat fri bar – så går det jo fint 😉
(Vi drak spandevis af kaffe og cola)

Afslapning ved poolen på Cypern
Afslapning ved poolen på Cypern
Opladning ved poolen på Cypern
Opladning ved poolen på Cypern

På hotellet var der masse af krydderurter rundt omkring i området, som man kunne gå på opdagelse i. Emilia hyggede sig som sædvanligt med at plukke blomster.

Hva sir løven? Emilia forklarer hvad Løvemonsterblomster siger (Løvemund)
Hva sir løven?
Emilia forklarer hvad Løvemonsterblomster (Løvemund) siger

Tennis blev det også til – og Karoline var med. Vi havde ikke problemer med at holde varmen. 3 kvarter med det, og så var det direkte i vandet for at blive kølet af.

Tennis på Cypern - Karoline prøvede også lidt
Tennis på Cypern – Karoline prøvede også lidt

En af dagene blev pigerne passet af mormor, så mor og far kunne bruge en formiddag på en vandretur. Kommer man lidt væk fra turistcentrum er der mange smukke områder, og vi fik udforsket lidt.

Vandretur for mor og far på østsiden af Cypern
Vandretur for mor og far på østsiden af Cypern

Vandsport er der også masser af. Torben fik gang i dykningen igen efter 7 års pause, og var afsted på 2 dyk. Der er stor sigtbarhed og roligt, men også lidt køligt vand på Cypern. Et af dykkene var et grottedyk med en imponerende 30m lang undersøisk grotte som dykket gik igennem. Lidt klaustrofobisk, men meget spændende.

Karoline kiggede lidt på de større børn, og efter meget kort tid kunne hun dykke hele hovedet under vand. Derefter smed hun svømmevingerne og svømmede rundt med dykkerbriller og snorkel.

Karoline gør klar til at dykke!
Karoline gør klar til at dykke!
Og så dykker hun!
Og så dykker hun!
Karoline svømmer uden svømmevinger, men med snorkel
Karoline svømmer uden svømmevinger, men med snorkel
Emilia bader og bader - helst hele dagen lang
Emilia bader og bader – helst hele dagen lang

Moster Lotte spurgte om ikke mor Helle skulle luftes i en faldskærm, og sådan en opfordring siger man jo ikke nej til. Men Karoline var åbenbart også stor og modig nok til at tage med, så de tre tog en paraglidetur – altså en faldskærm trukket efter en motorbåd. Karoline var pavestolt bagefter, men det var altså også ret modigt!

Karoline, mor og moster klar til paraglider-tur på havet. Altså op i en faldskærm og efter en motorbåd
Karoline, mor og moster klar til paraglider-tur på havet. Altså op i en faldskærm og efter en motorbåd
Karoline, mor og moster på vej op i faldskærmen
Karoline, mor og moster på vej op i faldskærmen
Karoline, mor og moster laaangt oppe i faldskærmen
Karoline, mor og moster laaangt oppe i faldskærmen
Overstået tur i faldskærm - Karoline ville afsted straks igen
Overstået tur i faldskærm – Karoline ville afsted straks igen

Vi sluttede ugen med fælles restaurant besøg. Det var meget hyggeligt, og maden var fantastisk. Vi var også enige om, at efter en uge med all inclusive, har vi vidst fået nok at spise 😉

Hele rejseselskabet på Cypern
Hele rejseselskabet på Cypern
Mormor og børnebørn
Mormor og børnebørn

Og så med flyveren tilbage til Rom, hvor bilen med det meste af vores oppakning stod på en aflåst parkeringsplads.
Rejsedagene – altså de dage hvor vi skal fra A til B – er helt klart de mest opslidende. Transfer ud og ind af hoteller, byer, lufthavne, mange timer på motorvejene osv. er ikke det sjoveste, og arbejdet i den forbindelse er stort med så meget udstyr og store afstande. Men pigerne holder flot ud, og vi tager den med ro dagen efter.

På vej tilbage til Rom efter en dejlig uge på Cypern
På vej tilbage til Rom efter en dejlig uge på Cypern
Rejsedag - pigerne ser IPad på flyveren tilbage til Rom
Rejsedag – pigerne ser IPad på flyveren tilbage til Rom

Nu bliver vi i Rom i nogle dage, og ser lidt på byen. Det har vi glædet os til. Vi bor hos Federico i en lejlighed i et beboelsesområde ikke langt fra centrum.

Etna

Så oprandt dagen hvor den lille familie besøgte Etna – eller Rumlehøj, som Emilia kalder den.
For rumle, det gjorde den. Vulkanen har været i udbrud hele ugen, så der var en begrænsning på hvor langt vi kunne komme op. Efter at have kørt op til ca. 2000m højde, tog vi kabelbanen og derefter en af de terrængående busser op til ca. 2700m højde. Udsigten var god, indimellem afbrudt af en forbipasserende sky, og så var det hele hvidt :-).
Karoline var ret fascineret af lavaen, og lommerne blev fyldte med lavasten til hjemturen.
Da vi havde set vulkanen, tog vi på stranden, spiste is og til sidst på dagen havde Maurizio, som vi bor hos, lavet en hel fantastisk middag til os – igen.
Alt i alt en dejlig, men også hård dag, specielt for de mindste.

I søndags var det “pigernes dag”. Vi tog ud til en adventure park i nationalparken ved Etna. Her skulle man kravle op i træer, kravle rundt i forskellige forhindringer og til sidst kure sig ned på svævebane. Der var lavet forskellige baner, så der var noget til både Karoline og Emilias størrelser og til voksne. Karoline blev så dygtig, at hun selv kunne hægte sig fast i sikkerhedsanordningerne og svæve rundt mellem træerne. Emilia overvandt sin indledende højdeskræk og kravlede selv temmelig langt op i et klatretårn for at rutsje ned.
De brugte al deres energi, og gik øjeblikkeligt omkuld da de blev lagt i seng 🙂

Vi forlader Sicilien i morgen efter at have været her i 17 dage. Vi har oplevet rigtig meget, og der er meget vi ikke nåede. Sicilien er stor!
Temperaturen hernede har været lavere end vi havde regnet med. De sidste to dage har her været dejlig varmt, men ellers har vi haft en trøje med når vi har været på tur.
Vi har oplevet stor gæstfrihed, rigtig god mad, spændende seværdigheder og har boet virkelig dejligt.

Lidt stemningsbilleder

I dag har vi haft bryllupsdag, vejret har været fantastisk, og vi har bare nydt en dejlig dag ved stranden.
I morgen morgen kører vi til Palinuro på fastlandet.

ÆSBRÆÆÆÆSO!

Hvis man går en på en af de utallige kaffebarer hernede og med gedigen aarhusiansk-engelsk accent beder om en “ex-prasso”, ruller italienerne med øjnene, og fægter med armene som om de var blevet uskyldigt dømt i retten. De forstår det simpelthen ikke.
Det udtales “æsbræææso” – og så for man til gengæld overordentlig god kaffe. En espresso + en cappuccino koster små tyve kroner. Tariffen for to kugler virkelig god italiensk is er 15 kroner…

Og det smager ligeså godt som det ser ud
Og det smager ligeså godt som det ser ud

Vi er kommet til Piedimonte Etnea, en lille by på en bjergside tæt ved Etna. Vi kunne se vulkanen mere end 100km væk, og den er ganske imponerende. Vi skal selvfølgelig derop, vi venter på at vejret deroppe arter sig. Mere herom til den tid.
Vi bor hos Maria og Maurizio i en noget luksuriøst villa, og det overgår langt vores forventninger.

Afslapning med iPad i reclineren i Piedimonte Etna
Afslapning med iPad i reclineren i Piedimonte Etna
Torben i Maurizios vinmark - her er både vin og oliven
Torben i Maurizios vinmark – her er både vin og oliven
Emilia henter æg hos Maurizios høns
Emilia henter æg hos Maurizios høns
Terrassen med hjemmebrænderiet :-) Piedimonte Etna
Terrassen med hjemmebrænderiet 🙂 Piedimonte Etna
Køkkenet i Piedimonte Etna
Køkkenet i Piedimonte Etna

Men det bedste her er nu gæstfriheden vi oplever. Maurizio er pensioneret maskiningeniør og bruger sit otium på at passe sine høns, vinranker, frugttræer, køkkenhave – og på at lave mad og egen vin! Vi spiste hos de to i går aftes, og det er en sand fornøjelse at opleve ægte italiensk mad tilberedt med den allerstørste opmærksomhed og finesse. Huset er i tre plan, vi bor på de to øverste plan. Maurizio og Maria bor i stuen.

Vores værter er også meget snaksagelige og hyggelige at være sammen med, så vi har det rigtig godt.
Pigerne muntrer sig med at plyndre kirsebærtræerne og hente friske æg hos hønsene.
I aften var vi nede og smage herlighederne fra Maurizios hjemmebrænderi. Han laver grappa! Det er vidst ikke helt lovligt, men efter hans udsagn det bedste, og det smager i hvert fald godt! En gammel kollega kom lige forbi og fortalte røverhistorier, det var rigtig hyggeligt.
Maria lavede pizza til os – vi bliver virkelig godt behandlet!

Ellers står den på strandtur, udflugter til seværdigheder og afslapning.

Stranden i Giardini Naxos
Stranden i Giardini Naxos
På legepladsen
På legepladsen i Giardini Naxos

I dag var vi i Taormina – en middelalderby med en ganske imponerende amfiteater fra romertiden helt ude på bjergskråningen, og udsigten var fantastisk!

Amfiteateret i Taormina
Amfiteateret i Taormina
Taormina - turistmagnet, men charmerende gammel middelalderby
Taormina – turistmagnet, men charmerende gammel middelalderby
Emilia i godt humør
Emilia i godt humør
Karoline har tabt sin 2. rokketand i undermunden :-)
Karoline har tabt sin 2. rokketand i undermunden 🙂

Og vi drikker alt for meget kaffe 😉

 

Siciliansk stensovnspizza!

Uha, det smager godt! Aldrig har pigerne da spist så meget, og Karoline og Emilia vil gerne have pizza igen til morgenmad 🙂

Stenovenspizza!
Stenovenspizza!

Vi er ankommet til Sicilien efter en lidt hård tur gennem Italien. Kø i Alperne, kø ved grænsen til Italien, kø ved betalingsautomater, kø ved…
Vi tog den planlagte færge fra Livorno i det nordlige Italien til Palermo på Sicilien hvor vi fik en grundig lektion i italiensk tålmodighed, da det tog 4 timer at komme på færgen, hvorefter færgen blev forsinket og så 2 timer at komme af den igen da vi lagde til kaj!

Tunnel i Gotthard blokeret da en bil var havareret. Passet var lukket pga. sne så det var bare at vente.
Tunnel i Gotthard blokeret da en bil var havareret. Passet var lukket pga. sne så det var bare at vente.
Trange forhold på færgen fra Livorno til Scopello
Trange forhold på færgen fra Livorno til Scopello

Efter den omgang en tur i bil gennem Palermo i myldretiden – hvis de kører småtosset i Norditalien, så er det jo livsfarligt hernede 🙂 Men ingen ulykker so far.
Mjaeh, måske lige bortset fra, at klimaanlægget i bilen stod af i søndags, og de nok stadig griner på værkstedet over den regning vi fik. Sidespejlet er også gået løs, men indtil videre er det klistret sammen med to klatter af mor Helles hobbylim – og det virker!

Kunne det gamle l... da ikke bare virke
Kunne det gamle l… da ikke bare virke

Vi har nået destinationen – en villa på den nordvestlige spids af Sicilien, Scopello hedder det. Stort, lækkert hus, stor have, kæmpe terrasse, udekøkken og i det hele taget meget idyllisk. 200m ned til vandet, og fuldstændig fredeligt.
Der bliver leget i haven og drukket vin på terrassen, det er ret godt 😉

Hus og have i Scopello
Hus og have i Scopello
Blues i Scopello
Blues i Scopello
Karoline plukker friske citroner i haven, Scopello
Karoline plukker friske citroner i haven, Scopello
Haven i Scopello
Haven i Scopello
Karoline plyndrer et gummitræ i haven i Scopello
Karoline plyndrer et gummitræ i haven i Scopello
Emilia plukker blomster
Emilia plukker blomster

Vi laver en del mad selv, både i udekøkkenet og det inden for. Supermarkederne hernede er i vanlig sydeuropæisk stil velassorterede med helt friske råvarer af alle slags.

Mor Helle i udendørs køkkenet
Mor Helle i udendørs køkkenet
Mor i huset, Scopello
Mor i huset, Scopello

I dag var i et smut i en nationalpark, Zingaro, for at komme lidt i naturen og et smut på stranden. Pigerne gik selv i flere timer, hvilket var virkelig sejt!
Temperaturen hernede har indtil videre været 22-25 grader i dagtimerne og vel ca 18 grader om natten. Det passer fint.

Vejtunnellen i Zingaro hvor vejrarbejdet blev stoppet og Zingaro bevaret
Vejtunnellen i Zingaro hvor vejrarbejdet blev stoppet og Zingaro bevaret
Indgangen til Zingaro
Indgangen til Zingaro
Zingaro
Zingaro
Karoline på stranden i Zingaro
Karoline på stranden i Zingaro
Emilia på Vandretur i Zingaro
Emilia på Vandretur i Zingaro

Efter en fantastisk dag sluttede vi af med – ja, hjemmebragt pizza 😉