Charleston

Vi har nået rejsens østligste punkt og har besøgt Charleston i staten South Carolina.
Vi har været her i 5 dage, og tiden er i vanlig stil gået med en masse oplevelser. Charleston er en by, som indeholder rigtig meget af den amerikanske historie omkring slavetiden og specielt den amerikanske borgerkrig, som startede her i byen. Men vi har også nydt strandende og og naturen her i the Low Country.

Charleston er ligesom Savannah en by uden de store højhuse, og her er hyggeligt og frodigt. Byen er flot, og vi startede med at gå en tur rundt i den historiske del af byen, hvor vi blandt andet så Battery Park med kanonerne mod syd, Rainbow Row med 13 kendetegnende regnbuefarvede huse og en masse kirker og fine bygninger.

Rainbow Row – de 13 forskelligt pastelfarvede huse, som er meget populære at gå en tur langs og opleve.
Park i byen
De flotte gader i Charleston.

Vi har boet i et lille hus ca. 20 minutters kørsel nord for den historiske del af Charleston i byen Charleston North. Herfra er afstand til centrum af byen, strand, seværdigheder, indkøb m.m. meget fin, og der er et meget fint restaurantkvarter i gåafstand herfra. Placeringen er helt fin, når vi nu havde ikke held med at finde lejlighed inde i selve Charleston, som kunne betales med rimelighed. Vi bookede derfor det vi troede var et fint hus, som er turens dyreste ophold udregnet pr. døgn. Vi er derfor blevet noget skuffede over at bo i et sminket, gammel fugtigt hus. Det er lidt surt, og da det var dyrt, betyder det også, at vi tænker lidt mere over, hvordan vi ellers håndtere dagsbudgettet mens vi er her. Øv, men vi har været afsted til mange oplevelser alligevel, så huset her kommer i glemmebogen.

Bolig i North Charleston – fint så det ud, men fugtigt og ildelugtende, specielt udenfor.
Men der var gryder og pander nok, og så lavede vi krig og grinte lidt af det i stedet.

Boone Hall
Dagen efter vi ankom, kørte vi til en plantagen Boone Hall øst for Charleston i Mount Pleasant. Første gang opført i 1680’erne af en engelsk Major Boone, som fik sig ualmindeligt godt gift med en lokal kvinde, og fik et kæmpe landområde i tilgift til opdyrkning.
Det oprindelige hovedhus er i flere omgange for længst brændt og væltet af orkaner. Hovedhuset, der står der i dag, er opført i 1930’erne af en canadisk diplomat, som ejede stedet kortvarigt.
Slavebarakkerne og egetræsalléen er der dog endnu fra oprindelige opførelse.
Her har været produceret ris, bomuld, Indigo (plante man bruger til produktion af den lilla indigofarve), mursten, pecannødder – alt afhængigt af hvad der lige var afsætning på. Slaverne måtte selvfølgelig gøre al arbejdet, og denne plantage har været den med mest fortælling om slavetiden. Vores fornemmelse er, at det ellers ikke er noget, amerikanerne har lyst til at have stort fokus på.
Plantagen har været ca. 5.000 acres stor – ca. 20km2 men er i dag ca. 3 km2 stor. En georgisk prins, som ejede stedet i 1940’erne, solgte store landområder for at rejse midler til hestesport, som blevet drevet på stedet. For de hestesportsinteresserede er her derfor også stolt hestesportshistorie. Den del sprang vi over, da vi ikke kunne nå det hele.

Hovedhuset ved Boone hall fra 1930’erne. Stadig ejet privat i dag, men man kan komme på besøg.
Egetræsalléen med 270 år gamle træer ved Boone Hall. Den var meget imponerende.
De 9 slavebarakker. Disse opført i mursten, som blev produceret på plantagen. Barakkerne anvendtes til husslaverne. De lidt mere uheldige markslaver boede i træhytter ude ved markerne. Inde i barakkerne var der interaktive udstillinger om slavernes dagligdag.

Der var mange foredrag og ture rundt på Boone Hall, og det var en meget lærerig dag. Vi var der hele dagen, og var godt trætte, da vi kom glade derfra. Det var virkelig en fed dag.

Rundtur ved hovedhuset, som er ejet privat i dag. Man måtte komme ind og se stueplanen, men ikke taget billeder indenfor.
Gulla Geechee foredrag. Gullah Geechee er betegnelsen for de lokale afro amerikanskes kultur, som nedstammer direkte fra slavetiden. Vi lærte om Gulla Geechee’ernes sprog, religion, madkultur osv. Det var meget spændende, og man skulle spidse ørerne. Sproget er en afart af engelsk, udtalt i meget højt tempo. Foredragsholderen var selvfølgelig Gulla Geechee.
På traktor tur rundt på Boone Hall
Der er smukt på plantagens arealer, men pas lige på alligatorerne under vandoverfladen… og slangerne i skoven. Og pumaen, som en sjælden gang er set her. Måske også bjørne, men så er det vist også det 🙂
Udstillet salgsopslag i én af slavebarakkerne. På Boone Hall var der lidt mere fortælling om slavetiden, men generelt er det ikke noget, der fortælles meget om. Det er ikke en del af historien, som amerikanerne er stolte af, det er ret tydeligt.

Det var også en varm dag, og varmen tærer på kræfterne. Så vi tog på stranden på Sullivan Island dagen efter, ca. en halv times kørsel fra Charleston.
Charleston ligger på samme måde som Savannah ikke ude langs Atlanterhavskysten, men tilbagetrukket og langs floden, hvor byen i gamle dage var nemmere at forsvare for farer fra søvejen. Derfor er der en lille køretur ud til strandene.

Sullivan Island Beach – strand ved Atlanterhavskysten. Masser af strand, plads, og lunt badevand.
Afkøling. Det er varmt i Charleston, varmere end i Savannah. Dog ikke så voldsomt som i New Orleans, heldigvis.

På Sullivan Island ligger også Fort Moultrie og beskytter kysten og indsejlingen til Charleston, og Fortet var også i anvendelse under borgerkrigen. Det blev senest brugt som observationspost under 2. Verdenskrig, men derefter taget ud af brug. Vi brugte 1½ times tid der sidst på eftermiddagen, og pigerne blev Junior Rangers her også. Fort Moultrie drives af NPS – National Park Service, og da vi har NPS årskort efter alle besøgene i nationalparkerne, var besøget gratis for os. Nogle gange er man bare heldig.

Fort Moultrie på Sullivan Island. Der var et fint besøgscenter og en hyggelig rundtur, som snildt klares på en times tid. I varmen er det også rigeligt.
Masser af kanoner fra forskellige tidsaldre. Pigerne gennemførte Junior Ranger programmet efter at have været på opdagelse på fortet og løst opgaverne.

Dagen efter var det afsted på sejltur ud til Fort Sumter, som er en af hovedattraktionerne i byen. Den amerikanske borgerkrig startede ved sydstaternes bombardering af Fort Sumter i 1½ døgns tid i 1861, og man kan komme på tur derud med paddlewheeler – hjuldamper – og se ruinerne af fortet. Det gjorde vi selvfølgelig. En halv times sejltur, hvor rangeren på båden fortalte om fortet og den amerikanske borgerkrig.

Paddlewheeler til Fort Sumter. Fortet ligger på en kunstig ø af granitblokke ud for Charleston. Fortet er i øvrigt opført mursten produceret på blandt andet Boone Hall Plantation, som vi besøgte et par dage forinden.
Frokost på båden – hjemmelavet pastasalat serveret i plastikpose. Det kan være i tasken, og hjælper lige på den værste sult når vi er afsted. Der er ikke mad på båden eller Fort Sumter.
Resterne af Fort Sumter på den kunstige ø. Der er ca. en etage tilbage, men fortet har været 3 etager højt.
Indendørs museum med airconditioning! Vi havde kun en time på øen, hvilket ikke var nok til at læse alt i udstillingerne, men det var meget spændende for både forældre og børn.
Kanoner på Fort Sumter. Pigerne udfylder Junior Ranger bøger. Her skal svares på spørgsmål om fortet, og svarene skal findes inde på fortet. Der sidder granater fra borgerkrigen i murværket flere steder på fortet, som et bevis på fuldtræffere under bombardering.
Pigerne leder efter ledetråde og svar i de gamle bygninger og ruiner. Man kan finde granatnedslag, fingeraftryk i mursten osv.

Det må have været varmt den dag på Fort Sumter, selvom vi ikke synes, at den dag var værre end så mange andre. Men begge forældre kom begge derfra svimle og med hovedpine – tegn på dehydrering og begyndende hedeslag. Da vi kom retur til byen, forsøgte vi at gå en tur gennem en markedsplads i centrum af Charleston, men det gik ikke rigtigt – vi kunne ikke klare mere i varmen. Vi ved ikke rigtigt, hvorfor vi lige skulle rammes den dag, men heldigvis gik børnene fri af hovedpinen.
Vi gjorde det rigtige resten af dagen – ind på en afkølet café og drikke kaffe, milkshake og spise en masse is og så en sen eftermiddagsbadetur i springvandet midt i byen. Det var til gengæld meget hyggeligt, og symptomerne forsvandt heldigvis hurtigt sammen med isen og kaffen. Pigerne legede lidt med alle de andre børn i springvandet, og havde det sjovt.

Markedsplads i byen. Velbesøgt og temmelig varmt hvor der ikke var airconditioning.
Ind på en tempereret café og blive kølet ned med god is og virkelig lækker milkshake, som man hurtigt kunne blive afhængig af. Vi fik det straks bedre efter en lille lærestreg i vigtigheden skygge og afkøling i de varme sydstater.
Vi havde heldigvis badetøjet med i bilen, så tøserne endte i springvandet sammen med de andre lokale børn.
Sen eftermiddagssol i Charleston. Dejligt med en tur under vandet. Der var varmt i Charleston, og afkøling er vigtig.

Den sidste dag i Charleston brugte vi på byens akvarium, som også er et redningscenter for halvskildpadder. Akvariet indeholder et 42fod / 13m højt indendørs bassin med en meget stor havskildpadde, masser af fisk og hajer, barracudaer, moræneål, rokker osv. Mange af dyrene har forældrene set på dykkerrejser rundt i verden, og det var sjovt at udpege alle de forskellige arter, vi kender så godt fra vores ungdom som dykkere.

Bassinet i akvariet spænder over 2 etager i bygningen. Superflot og det største vi har set til dato. En dykker fortæller inde fra akvariet.
Masser af foredrag og underholdning.

Der kommer mellem 30 og 50 skildpadder til redningscentret årligt. Skildpadderne har slugt fiskekroge med madding, blevet ramt af en hurtigtgående båd, været fanget i fiskenet eller er bare blevet syge og skyllet op på stranden.
De bliver grundigt undersøgt, opereret og rehabiliteret inden de bliver sat fri igen, men opholdet på centret et mellem 3-5 måneder og flere år afhængigt af hvor slemt de er tilredte.

Skildpadder i bedring i centret – de er alle indleveret af frivillige redningskorps i hele staten South Carolina.

Der var også alle mulige andre dyr i akvariet – som vel egentligt også var meget andet end et akvarium. Her var alligatorer, slanger, havoddere, fugle osv.
Vi endte med at bruge hele dagen i akvariet, selvom vi nok havde forestillet os kun at bruge formiddagen der. Vi faldt i snak med en masse af de ansatte, og de gav ligefrem hånd og sagde tak for besøget da vi smuttede sidst på eftermiddagen. Men det var nu også et rigtigt spændende sted, og pigerne ville ikke derfra.

Alligator-klapning. En hidsig lille fætter, men man kunne få lov at røre halen!
Rokke-klapning. Sjove skabninger. Stikker man fingrene i bassinet og holder dem i ro, kommer rokkerne hen og vil ages på ryggen. De er i familie med hajer, men fredelige og ret sjove. I akvariet har de fået klippet spidsen af halen af, så de er helt uskadelige.
Rokkernes forsvarsmekanisme er at stikke med halen, hvis de bliver truet, og stikket indeholder gift og skulle være yderst smertefuldt.
Det sker vist kun hvis man kommer til at træde på dem, og det er trods alt sjældent. Dog døde Steve Erwin, den australske naturfredningsforsker og tv-vært, af et uheldigt i hjertet stik fra sådan en i 2006, hvilket vi husker tydeligt fra vores besøg i Australia Zoo i 2009.
Bald Eagle, som er den amerikanske national fugl. Denne her hedder meget passende Liberty, og kan ikke flyve mere, efter den ramte en højspændingsledning. Den lever et fredeligt og godt liv med daglige aktiviteter i Charleston Zoo efter at være blevet reddet af en lokal indbygger. Den er kæmpestor.

Det var Charleston. Vi nåede lige en sen eftermiddagstur på endnu end strand, Folly Beach, en halv time syd for Charleston, og så lige en tur på den lokale mexikanske restaurant.
Vi var her 5 dage, og der var fart på. Byen indeholder dog meget mere, og specielt den historiske del omkring plantager, slavehandel og borgerkrig fylder rigtig meget. Det er spændende, og byens indbyggere deler meget gerne ud af den.

Folly Beach. Strandene ligner efterhånden hinanden, men i varmen og efter alle indtrykkene med de andre oplevelser, er det kærkomment at komme ud til vandet og slappe af.
Afkøling – dette var den sidste tur i havet på vores USA rundrejse.
Yderst sjældent billede af pigerne på restaurant, hvor de IKKE fik burgere!

Lidt om egetræerne
Der er altså noget helt særligt over de egetræer her i sydstaterne.
Vi fik fortalt lidt om dem under besøget på Boone Hall Plantation. Sorten hedder “Live Oak”, og der er 88 af dem på alléen her. Der er gået 2 til i løbet af de 350 år, de har stået her – et ved et lynnedslag og et røg i en orkan. De er stedsegrønne og har et rodnet på størrelse med kronen. Rodnettene fra de enkelte træer vokser sammen, og bliver et egetræ ramt af sygdom eller anden ulykke, får det tilsendt næringsstoffer og vand fra de andre træer, og de passer på den måde på hinanden. Derfor overlever de sygdomme og andre naturlige angreb.
Det, der hænger ned fra træerne, kaldes Spanish Moss og er en plante, som udelukkende hænger løst på træet, uden yderligere rodnet. Det er ufarligt for træet, men giver træerne det helt særlige udseende, vi forbinder med træerne i sydstaterne.
Vi er vilde med de egetræer. De er kæmpestore og majestætiske og er blevet et kendetegn for sydstaterne for os ligesom de er det for mange andre. De er svære ikke at blive betaget af.

Live Oak – kunne vi lave sådan en allé derhjemme?
Egetræsgrenene rækker langt ud, og når de rammer jorden, dannes der nyt rodnet på grenen, og et nyt træ skyder op.
Det ældste egetræ på Boone Hall – vurderet til 650 år gammelt, dvs. 120-130 gammelt, da Columbus opdagede Amerika. Man måtte ikke kravle i det, hvilket Emilia ikke var helt tilfreds med 🙂

Lidt stemningsbilleder

South Carolinas flag i Indigo blå / lilla med Palmetto træet og halvmåne som symboler. Palmettotræerne ligner almindelige palmer og står overalt langs veje og i naturen. Farven udvindes af indigobusken, og blev produceret på Boone Hall til eksport til England.
Springvand i Charleston – både ti pynt og gavn, man må gerne bade i dem i heden.
Promenaden ud til floden i Charleston. Her var nu flot.
Havneområde i Charleston
Smukke haver i Boone Hall
Optegnelse af slaveskibe anløbet i Charleston. Skibets navn, antallet af medbragte slaver, og til sidst antallet af overlevede slaver efter sejlturen. Ikke rar læsning.
Boone Hall, og stedet hvor filmen The Note Book blev optaget. Ifølge moderen et meget vigtigt nedslag i filmhistorien. Scener i serien “Nord og Syd” blev også optaget her.
Jamen altså, de egetræer!
Haven i Boone Hall
Pigerne sidder i vanlig stil forrest, når vi er på tur
Boone Hall
Fort Moultrie, underjordiske gange i fortet
Junior Rangers efter besøg på Fort Sumter. Pigerne har efterhånden samlet mange badgets.
Akvarium og havskildpadde-redningscenter i Charleston
Skildpadde i akvariet.
Karoline fodrer rokker
Akvariet i Charleston
Stars and Stripes i Charleston. Flaget hænger generelt rigtig mange steder, på offentlige steder, i private huse, på biler, verandaer osv.

Vi er rejst videre ind i landet, og er nu i North Carolina, ved Great Smokey Mountains Naitional Park. Sceneriet er skiftet, vi bor nu i en bjerghytte med udsigt!

Vores hjem for nuværende. Mere herom i næste blog indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *