Vi har nået målet for vores roadtrip fra New Orleans mod øst og har besøgt Savannah, Georgia.
Det tog ikke lang tid, før vi indså, at Savannah er den fineste og mest romantiske by vi har set på rejsen, og byen samt oplandet hertil, har indfriet alle vores drømme om hvordan The South kan være.
Savannah, som rummer lidt under 150.000 indbyggere, skiller sig ud fra de andre byer vi har besøgt ved, at her ingen højhuse er, og hele centrum af byen består af historiske bygninger i victorianske og italienske byggestile. De meget flotte bygninger ligger på smalle veje, hvor egetræerne rækker ud over gaderne, og hvor den gule aftenbelysning fra gadelamperne sætter byen i en fantastisk kulisse. Dertil er der rigtigt mange små parker, som ligger spredt over hele byen, og der er aldrig langt til en bænk under et træ.
Der er også mange små caféer og kaffebarer. Vi fandt én 5 minutters gang fra vores lejlighed, og her var hyggeligt.
Vi boede i en 2 værelses lejlighed i en gammel victoriansk bygning. Lejligheden var flot, køkkenet var veludstyret, og vi boede i gåafstand fra alt i det historiske kvarter i Savannah samt fra velassorteret indkøb i Kroger, supermarkedskæde i Georgia. Kassedamen kunne vist genkende os til sidst.
Fornemmelsen af Savannah var, at det er meget sikkert at bevæge sig rundt, også efter mørkets frembrud. Alle hilser på hinanden, og der er mange mennesker i parkerne i aftentimerne, når varmen aftager lidt. Så spilles der basketball, tennis, fodbold, køres på rulleskøjter osv.
Vi er vilde med stemningen her.
Vejret er godt her. Solen skinner for det meste fra skyfri himmel, men der kommer en enkelt byge hver eller hver anden dag. Så er det med at komme inden døre, for tordenbygerne giver meget vand på kort tid.
Vi blev fanget af én nede i byen, og valgte at spise frokost på restaurant.
Temperaturen ligger mellem 32 og 35 grader, og luftfugtigheden kan godt blive lidt høj. Her er dog ikke så kvælende varmt som i New Orleans.
Vi er jo fans af Forrest Gump filmen alle 4, og de berømte scener hvor Tom Hanks sidder på bænken og fortæller sin livshistorie er optaget i Savannah, på Chippewa Square. Det var vi selvfølgelig forbi.
Wormsloe State Historic Site
Vi har også været på et par ture uden for byen. Vi besøgte Wormsloe State Site, som er et museum og besøgscenter for den første engelske koloni, som slog sig ned her omkring, og etablerede sig fra 1733 og frem.
Kolonien blev etableret for at stoppe spanierne fra at erobre området, da spanierne på det tidspunkt besad det nuværende Florida. Derudover var kolonien en forsøgskoloni, hvor kolonisterne skulle klare sig uden slaver og kun med et begrænset landområde pr. familie – det skulle være realistisk at dyrke det selv, uden slaver.
Det holdte vist i ca. 20 år, hvorefter slaveriet blev indført.
I dag er området berømt for en smuk egetræsallé fra kolonitiden, og vi gik en lille vandrerute rundt i skoven, hvor man kunne se resterne af den oprindelige koloni, samt lære om kolonitiden.
Der var bestemt ikke mange mennesker, og vi havde nærmest vandreturen for os selv.
Det var fint og hyggeligt i 2-3 timer – og varmt, så vi smuttede til stranden på Tybee Island om eftermiddagen. Savannah ligger ikke helt ude ved kysten, men tæt ved. Byen ligger nærmere hvor floderne indlands mødes inden udløb til havet, strategisk godt i forhold til forsvar af landområderne bag marsken. Der var en halv times kørsel til Tybee Island, og turen var ud over The Low Country- marskområderne.
UGA Marine Education Center and Aquarium
Dagen efter var vi på tur igen til et University of Georgia Marine Education Center and Aquarium. Det var et lille akvarium, med fokus på det lokale liv i vandet i floderne, i brakvandet ved flodernes udløb og langs Georgias kyst.
Udstillingen var sjov nok, og vi har set meget af den slags andre steder. Men vi var så heldige, at de hjælpsomme amerikanere lod os komme med på en “behind the scenes” tur rundt bag i akvariet selvom den vist var udsolgt. Biologerne fortalte om dagligdagen for dyr og medarbejdere og om hvordan de redder specielt havskildpadder til senere udsættelse i det fri. Det var hyggeligt. Derefter fodring og “hands-on” på horseshoe crab, dolkhaler på dansk.
Kirkegårdene
I sydstaterne har de et særligt forhold til de døde og til kirkegårdene. Ud over, at kirkegårdene indeholder meget lokalhistorie om raceadskillelse, borgerkrig, og at en meget vellidt turistattraktion er vandretur med guide som fortæller spøgelseshistorier, fylder kirkegårdene meget i bybilledet. De er på en lidt løjerlig vis både museer og mindesteder. De fremstår som velholdte parker med spredt placerede, gamle gravsten, men sandheden er, at de er propfyldte med gravsteder, og der ikke er mere plads under jorden. Mange af dem er lukkede for yderligere begravelser. Gravstederne er bare ikke alle markerede. En del af den afroamerikanske kultur har været, at man ikke markerede gravstederne, når man blev stedt til hvile.
Så vi besøgte et par stykker. En om aftenen, en i formiddagstimerne. Det var ikke noget vi brugte meget tid på, men det bidrog til forståelsen af byen og dens kultur.
Vi hørte fra alle vi talte med inden Savannah, at “Oh Savannah, you will love Savannah!” Ikke uden grund, og Savannah og the Low Country i Georgia har bidt sig fast i os. Det er måske ikke de mest prangende turistattraktioner, men her er en fantastisk sydstatsstemning og man kommer meget hurtigt til at føle sig hjemme og godt tilpas i byen. Vi undrer os lidt over, at Savannah ikke er en mere omtalt rejsedestination derhjemme, for her er ovenud skønt og relativt tæt på en af USAs største lufthavne i Atlanta, Georgia. Vi kommer i hvert fald gerne tilbage, også for at blive lidt længere næste gang.
Lidt stemningsbilleder.