Savannah

Vi har nået målet for vores roadtrip fra New Orleans mod øst og har besøgt Savannah, Georgia.
Det tog ikke lang tid, før vi indså, at Savannah er den fineste og mest romantiske by vi har set på rejsen, og byen samt oplandet hertil, har indfriet alle vores drømme om hvordan The South kan være.
Savannah, som rummer lidt under 150.000 indbyggere, skiller sig ud fra de andre byer vi har besøgt ved, at her ingen højhuse er, og hele centrum af byen består af historiske bygninger i victorianske og italienske byggestile. De meget flotte bygninger ligger på smalle veje, hvor egetræerne rækker ud over gaderne, og hvor den gule aftenbelysning fra gadelamperne sætter byen i en fantastisk kulisse. Dertil er der rigtigt mange små parker, som ligger spredt over hele byen, og der er aldrig langt til en bænk under et træ.

Forsyth Park, som er byens store Park. Den lå 5 minutters gang fra vores lejlighed, og vi gik tur der hver dag.
Parken i aftensolen
Forsyth Park om aftenen
Gaderne i Savannah
Man kan bruge lang tid på bare at gå rundt i kvartererne. Her er meget smukt og frodigt.

Der er også mange små caféer og kaffebarer. Vi fandt én 5 minutters gang fra vores lejlighed, og her var hyggeligt.

Vores morgenmadscafe.
Hvor man får rigtigt brød, som vi kan lide det i Danmark – og god kaffe og kage
Savannah har mange af den slags caféer og de er meget hyggelige
Den historiske bydel i Savannah ligger ned til Savannah River. Her er mere turistet.
Centrum nede langs floden

Vi boede i en 2 værelses lejlighed i en gammel victoriansk bygning. Lejligheden var flot, køkkenet var veludstyret, og vi boede i gåafstand fra alt i det historiske kvarter i Savannah samt fra velassorteret indkøb i Kroger, supermarkedskæde i Georgia. Kassedamen kunne vist genkende os til sidst.
Fornemmelsen af Savannah var, at det er meget sikkert at bevæge sig rundt, også efter mørkets frembrud. Alle hilser på hinanden, og der er mange mennesker i parkerne i aftentimerne, når varmen aftager lidt. Så spilles der basketball, tennis, fodbold, køres på rulleskøjter osv.
Vi er vilde med stemningen her.

Bliver det for varmt i løbet af dagen, går man bare en tur i springvandet. Skønt, tøjet er tørt i løbet af kort tid.
Vi boede i lejlighed i stuen på hjørnet.
Pigerne havde eget værelse og egen seng, og nød det rigtig meget. Lejligheden var lækker med højt til loftet og godt indeklima, hvilket ikke er en selvfølgelighed.
Pigerne har lavet aftensmad, da vi endelig havde en ordentligt køkken igen.
De unge mødes og giver den gas i parkernes sportsanlæg.

Vejret er godt her. Solen skinner for det meste fra skyfri himmel, men der kommer en enkelt byge hver eller hver anden dag. Så er det med at komme inden døre, for tordenbygerne giver meget vand på kort tid.
Vi blev fanget af én nede i byen, og valgte at spise frokost på restaurant.
Temperaturen ligger mellem 32 og 35 grader, og luftfugtigheden kan godt blive lidt høj. Her er dog ikke så kvælende varmt som i New Orleans.

Fanget af regnvejr – så må man finde ly, og restauranterne er et hyggeligt tilflugtssted.
Det regner voldsomt, når tordenvejret kommer forbi, men solen er fremme igen en halv time senere.

Vi er jo fans af Forrest Gump filmen alle 4, og de berømte scener hvor Tom Hanks sidder på bænken og fortæller sin livshistorie er optaget i Savannah, på Chippewa Square. Det var vi selvfølgelig forbi.

Chippewa Square, hvor Forest Gump / Tom Hanks sad på bænken og spiste chokolade. Bænken er der ikke mere, og stedet har ændret sig lidt.
Forest Gump – stedet ser ikke helt sådan ud mere, men det var sjovt at være der.

Wormsloe State Historic Site
Vi har også været på et par ture uden for byen. Vi besøgte Wormsloe State Site, som er et museum og besøgscenter for den første engelske koloni, som slog sig ned her omkring, og etablerede sig fra 1733 og frem.
Kolonien blev etableret for at stoppe spanierne fra at erobre området, da spanierne på det tidspunkt besad det nuværende Florida. Derudover var kolonien en forsøgskoloni, hvor kolonisterne skulle klare sig uden slaver og kun med et begrænset landområde pr. familie – det skulle være realistisk at dyrke det selv, uden slaver.
Det holdte vist i ca. 20 år, hvorefter slaveriet blev indført.
I dag er området berømt for en smuk egetræsallé fra kolonitiden, og vi gik en lille vandrerute rundt i skoven, hvor man kunne se resterne af den oprindelige koloni, samt lære om kolonitiden.
Der var bestemt ikke mange mennesker, og vi havde nærmest vandreturen for os selv.

Egetræsallé ved Wormsloe med næsten 400 egetræer plantet i 1730’erne
Indgangen ved Wormsloe
Ruinerne fra den oprindelige koloni. Bygget af brændte muslingeskaller, sand, vand, og noget organiske materiale fra marksområderne
Emilia på vandrerute lige ud til marsken. Her smukt og varmt.
The Low Country – marsk område, som står under vand. Der er fuld af liv – muslinger, rejer fugle m.m. Man kan høre stempelrejer “klikke” med en underlige kaldelyd over det hele. Meget specielt sted.
En frivillig guide fortalte os lidt om kolonisternes køkkenhave med bønner, majs, agurker, auberginer m.m.
Ørn i skoven – den var ligeglad med gæsterne, så vi fik lidt billeder med derfra.
Til sidst blev pigerne sværget ind som Junior Rangers i besøgscentret

Det var fint og hyggeligt i 2-3 timer – og varmt, så vi smuttede til stranden på Tybee Island om eftermiddagen. Savannah ligger ikke helt ude ved kysten, men tæt ved. Byen ligger nærmere hvor floderne indlands mødes inden udløb til havet, strategisk godt i forhold til forsvar af landområderne bag marsken. Der var en halv times kørsel til Tybee Island, og turen var ud over The Low Country- marskområderne.

The Low Country – her er fladt og der står vand på begge sider af vejen. Det er smukt på sin egen måde, og i eftermiddagssolen er her en helt speciel, rolig stemning.
Low Country. Vandstanden skifter med tidevandet. Nogle gange er det mudder, andre gange dækket af vand.
Tybee Island Beach. Temmelig overrendt, hvilket overraskede os. Men det var fint alligevel. Stranden var god, vandet meget varmt.
Pigerne kom slet ikke ud af vandet i de timer, vi var der. De trængte til afkøling.

UGA Marine Education Center and Aquarium
Dagen efter var vi på tur igen til et University of Georgia Marine Education Center and Aquarium. Det var et lille akvarium, med fokus på det lokale liv i vandet i floderne, i brakvandet ved flodernes udløb og langs Georgias kyst.
Udstillingen var sjov nok, og vi har set meget af den slags andre steder. Men vi var så heldige, at de hjælpsomme amerikanere lod os komme med på en “behind the scenes” tur rundt bag i akvariet selvom den vist var udsolgt. Biologerne fortalte om dagligdagen for dyr og medarbejdere og om hvordan de redder specielt havskildpadder til senere udsættelse i det fri. Det var hyggeligt. Derefter fodring og “hands-on” på horseshoe crab, dolkhaler på dansk.

Bagom akvariet på tur
Havskildpadder. Moderen graver æggene ned i skildpaddehuler på stranden, æggene klækkes 60 dage senere, og skildpaddeungerne tager flugten ned over stranden og i havet. Nogle skildpaddeunger bliver dog begravet levende i hulerne, og er dødsdømte hvis ikke det var fordi, at biologerne efterfølgende graver hulerne fri og redder de ellers chanceløse unger. De bliver så opdrattet på akvariet, får sporingsmærker på, og bliver sat fri, når de er tre år gamle. I mellemtiden lever de og studeres på universitet.
Emilia og far holder hver en dolkhale. Datteren noget mere tryg ved situationen end faderen.
Horseshoe crab / dolkhale på hovedet. Lidt af en moppedreng at have i hænderne, men ganske ufarlig. De skal fodres lidt midt i munden, hvilket vi så gjorde. De ligner noget fra en gyserfilm, men er fuldstændigt harmløse.
Frokost i parken tilknyttet Universitetsakvariet. Vi havde det nærmest for os selv.
Indbydende vandrerute – og eftermiddagens tordenvejr på vej i horisonten. Det kommer hurtigt, så man skal være beredt.
Boardwalk ud i vandet.
Påfyldning af vand i varmen. Man skal være opmærksom på at få drukket rigeligt – vi har haft udfordringer med hovedpine og sløjhed grundet dehydrering.
Georgia – stedet hvor man kan lægge sig på en egetræsstamme over vandet, nyde naturen i fulde drag og tage en slapper.

Kirkegårdene
I sydstaterne har de et særligt forhold til de døde og til kirkegårdene. Ud over, at kirkegårdene indeholder meget lokalhistorie om raceadskillelse, borgerkrig, og at en meget vellidt turistattraktion er vandretur med guide som fortæller spøgelseshistorier, fylder kirkegårdene meget i bybilledet. De er på en lidt løjerlig vis både museer og mindesteder. De fremstår som velholdte parker med spredt placerede, gamle gravsten, men sandheden er, at de er propfyldte med gravsteder, og der ikke er mere plads under jorden. Mange af dem er lukkede for yderligere begravelser. Gravstederne er bare ikke alle markerede. En del af den afroamerikanske kultur har været, at man ikke markerede gravstederne, når man blev stedt til hvile.
Så vi besøgte et par stykker. En om aftenen, en i formiddagstimerne. Det var ikke noget vi brugte meget tid på, men det bidrog til forståelsen af byen og dens kultur.

Colonial Park Cemetery midt i byen
Colonial Park Cemetery
Laurel Grove South Cemetery
Laurel GroveSouth Cemetery

Vi hørte fra alle vi talte med inden Savannah, at “Oh Savannah, you will love Savannah!” Ikke uden grund, og Savannah og the Low Country i Georgia har bidt sig fast i os. Det er måske ikke de mest prangende turistattraktioner, men her er en fantastisk sydstatsstemning og man kommer meget hurtigt til at føle sig hjemme og godt tilpas i byen. Vi undrer os lidt over, at Savannah ikke er en mere omtalt rejsedestination derhjemme, for her er ovenud skønt og relativt tæt på en af USAs største lufthavne i Atlanta, Georgia. Vi kommer i hvert fald gerne tilbage, også for at blive lidt længere næste gang.

Lidt stemningsbilleder.

Emilia ved akvariet
Besøg på rådhuset i Savannah. Vi stod og hev i den låste fordør indtil en uniformeret betjent kom og kikkede ud og spurgte hvad vi ville 🙂 Vi fik lov at komme ind og kigge lidt rundt, og smuttede så igen.
De der egetræer – dem bliver vi vist aldrig trætte af. Wormsloe Plantation.
Frokost i byen
Marsklandskab
Afkøling på Tybee Island
Forsyth Park om aftenen
Kage til frokost…
Karoline har fisket en basse op af bassinet
Emilia spiser morgenmad på den overdækkede terrasse ud mod områdets fælleshave.
Solnedgang over kirkegård.
Vi fortsætter lidt endnu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *